Kattengedrag

Waarom krabben katten?

waarom krabben katten

Als uw kat veel krabt dan kan dit verschillende redenen hebben.

  • Onderhoud van de nagels
  • Afbakenen van het territorium
  • Krabben door stress en spanning
  • Teveel enthousiasme tijdens het spelen

In dit blog bespreken we alle verschillende redenen waarom katten krabben. Leer uw kat begrijpen, zodat u de juiste oplossing kan aandragen voor het probleem.

kat onderhoud nagels aan krabpaal

Krabben voor onderhoud

In vele verschillende blogs lees je dat katten krabben omdat de nagels aangescherpt moeten worden. Maar dit is feitelijk onjuist. Onder de huidige nagel van de kat groeit namelijk al een nieuwe scherpe nagel. De kat krabt dus niet om de nagels aan te scherpen. Maar de kat krabt om de buitenste laag van de nagels te verwijderen. Wanneer de buitenste nagelhoezen loslaten zal de nieuwe scherpe nagel zichtbaar worden en kan deze gebruikt worden. Als uw kat aan de bank krabt, heeft dit vaak te maken met het onderhoud van de nagels. Lees ook: mijn kat krabt aan de bank. Hier leggen we uit hoe u kan voorkomen dat uw kat aan de bank krabt.

Laat uw kat onderhoud plegen op een gewenste plek

Wanneer uw kat op ongewenste plekken krabt raden wij aan om een krabpaal aan te schaffen. Hiermee geeft u uw kat een eigen plekje waar de nagels ideaal onderhouden kunnen worden. Een krabpaal is namelijk zo ontwikkeld dat het lijkt op een boom. De plek waar katten van nature hun nagels krabben. Door het stevige sisal wat rondom de krabpaal bevestigd is, kunnen de nagels perfect onderhouden worden.

Territorium

Instinctief vertonen katten territoriaal gedrag. Van nature beschermen katsoorten hun eigen jachtgebied en bakenen het territorium af met hun geurstoffen. De geurstoffen worden ook wel feromonen genoemd en worden verspreid door te krabben. Tussen de voetzooltjes van de kat zitten klieren die de feromonen en het zweet van de kat produceren. Wanneer de kat krabt worden de geuren verspreid in de omgeving. Andere katten herkennen de geur en weten dat ze zich bevinden in het territorium van een andere kat. Hiernaast worden de geuren door uw eigen kat gebruikt om het eigen territorium te herkennen. Elke kat heeft zijn eigen unieke geur. Voor een mens niet waarneembaar, maar voor een kat een belangrijk signaal. Naast de geur vormen ook de afgevallen hoesjes van de nagel en markeringen op verscheidene plekken een herkenningspunt voor katten.

kat met spanning en stress

Spanning en stress

Wanneer uw kat krabt door spanning is er een duidelijk probleem wat opgelost moet worden. Waardoor heeft uw kat spanning en wat kan u eraan doen om dit op te lossen? Spanning bij katten komt het vaakste voor wanneer er meerdere katten in de woning tegelijkertijd zijn. Zonder dat u het door heeft kunnen er conflicten ontstaan tussen de verschillende katten. Het krabben is hierbij een manier om de stress te verminderen. Een kat is een echte binnenvetter en zal in het uiterlijk geen signalen geven dat die stress ervaart. U kan stress herkennen doordat uw kat onregelmatig en vaak op verschillende plekken in uw woning krabt. Wanneer uw kat voornamelijk bij de ramen of de deuren krabt. Is dat een signaal dat de kat stress en spanning ervaart omdat die niet naar buiten kan.

Oplossing voor krabben door spanning en stress

Zoals we eerder hebben benoemd wordt de meeste stress veroorzaakt doordat er teveel katten in dezelfde woning zijn. Katten beginnen moeite te krijgen om hun eigen plekje te vinden en er ontstaan conflicten tussen de katten. Door meerdere comfortabele plekken in uw woning te creëren lost u dit probleem op. Dit kan eenvoudig opgelost worden door één of meerdere grote krabpalen te plaatsen in uw huis. De grotere krabpalen hebben vaak meerdere huisjes en ligplaatsen waardoor elke kat een eigen plekje heeft. Het enige conflict wat nu nog zal ontstaan is een gevecht om wie het hoogste plekje krijgt. Katten liggen namelijk het liefste zo hoog mogelijk voor een goed overzicht van de omgeving.

Krabben tijdens het spelen

Katten moeten opgevoed worden. Wanneer u tijdens de jonge jaren van uw kitten onvoldoende grenzen heeft aangegeven, leert uw kat niet om zachtjes te spelen. Wanneer uw kitten nog schattig en klein is vindt u dit wellicht schattig. Maar wanneer uw kitten uitgroeit tot een echte kat begint het toch wel pijnlijk  te worden. U kan dit oplossen door uw kat nooit met uw hand te laten spelen. Gebruik hiervoor een speeltje waar uw kat mee kan spelen, zodat de kat niet gewend raakt aan de hand. Zodra de kat te agressief krabt of bijt in het speeltje stopt met bewegen. Door te stoppen met bewegen, wordt het spelletje minder leuk. Hierdoor leert uw kat dat het ongewenst gedrag vertoont. Begin met de opvoeding op jonge leeftijd. Wanneer u te lang wacht kan het maar zo zijn dat uw kat het krabben niet meer kan afleren.  

kat strekt lichaam tijdens krabben

Lichaam strekken en vitaal houden

Het krabben is een manier om het lichaam gezond en vitaal te houden. Tijdens het krabben rekt uw kat het lichaam volledig uit. Dat kan horizontaal aan een boom of krabpaal, maar kan ook verticaal op een vaste vloer met ruw oppervlak. Door het lichaam volledig te strekken houdt uw kat de spieren vitaal en soepel. Dit is nodig zodat de kat hoog kan springen, snel kan bewegen en adequaat kan jagen.

Mijn kat krabt zichzelf

Wanneer een kat zichzelf overmatig krabt staat dit los van de bovenstaande redenen. Katten krabben zichzelf omdat ze jeuk ervaren en de jeuk willen verminderen. Dit gaat vaak gepaard met overmatig wassen en likken van de huid. Reden waarom katten zichzelf krabben:

  • Parasieten: Veel voorkomende parasieten bij katten zijn vlooien en schurft. Schurft ontstaat doordat uw kat in aanraking komt met mijten. Deze beestjes veroorzaken kleine wondjes die veel jeuk veroorzaken.
  • Huidproblemen:  Schimmelinfecties en acne kunnen de huid van uw kat aantasten. Dit komt vaak door een gebrek aan omega 3. Doordat uw kat niet de juiste voeding krijgt neemt de kwaliteit van de huid af en wordt uw beestje vatbaarder voor infecties.
  • Allergieën: Een kat kan door allergie overmatig reageren op vlooien, huismuit, voeding en andere factoren in de leefomgeving. Heeft u kat last van allergie? Bezoek dan de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *