Kattengedrag

Zo voorkomt u dat de kat krabt aan deuren! 2022

kat krabt aan deur

Heeft u een kat die constant krabt aan deuren? Katten zijn over het algemeen hele sociale dieren en hebben hun eigenaardige manier van aandacht vragen. Maar is het krabben aan de deur een vraag om aandacht? Of wilt uw kat juist iets anders duidelijk maken. Wij vertellen u waarom uw kat aan de deur krabt. Hoe u het krabben kan afleren en bieden hiervoor verschillende oplossingen.

waarom krabt een kat aan de deur

Waarom krabt een kat aan de deur?

Een kat kan verschillende redenen hebben om aan de deur te krabben. Maar één ding is zeker, uw kat gaat het u niet zelf vertellen. Over het algemeen krabt een kat aan de deur om één van de volgende redenen:

 • Een vraag naar aandacht.
 • Het is een schreeuw om voedsel of iets lekkers.
 • Uw kat wil graag naar binnen of buiten.
 • De nagels zijn te lang.
 • Uw kat voelt zich opgesloten.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken die het krabgedrag kunnen verklaren. Hieronder bespreken we de verschillende redenen in de diepte en geven hierbij een gepaste oplossing.

kat krabt aan deur voor aandacht

1. Een vraag om aandacht van het baasje.

Als een kat aandacht wil van zijn baasje dan komt het voor dat die aan de deur begint te krabben. Dit gebeurt allemaal voor een schreeuw om aandacht. Dus ga uw poes gewoon even lekker knuffelen!

De belangrijkste reden dat u een kat genomen heeft is waarschijnlijk omdat katten zo lief en aaibaar zijn. Katten zijn als dier behoorlijk autonoom en op zichzelf, maar tegelijkertijd koesteren ze ook het menselijk contact. Ze zijn dus graag in aanraking met hun baasje om op schoot te liggen, kopjes te geven en geaaid te worden. Als een kat vindt dat die te weinig aandacht krijgt, kan die aandacht gaan opeisen.

Manieren van aandacht vragen:

 • Constant drammend miauwen.
 • Op uw laptop gaan liggen.
 • Bij uw op schoot proberen te springen.
 • Op uw hoofd zitten terwijl u lekker ligt te slapen.
 • Aan meubels of deuren krabben.

2. Een schreeuw om voedsel of iets lekkers.

Als een kat honger heeft dan is het onvermijdelijk dat die begint te drammen. De kat zal dan zijn uiterste best doen om u te laten weten dat het etenstijd is. Of dat die op het moment onvoldoende heeft gegeten. Zorg ervoor dat uw kat voldoende heeft gegeten en kijk dan of die aan de deur krabt. Als dit het geval is, dan kan u het gevoel van honger uitsluiten.

U kan ook na het voeren gelijk de deur sluiten, voor een accuratere test. Zorg er wel voor dat u de kat geen eten geeft vlak nadat die aan de deur krabt. U wilt het beestje niet zo conditioneren dat die denkt dat het krabben aan de deur eten oplevert.

Mocht het blijken dat uw kat honger heeft. Dan dient u het voedingsschema dusdanig aan te passen, zodat dit niet meer voorkomt.

3. Uw kat wilt graag naar binnen of buiten.

Soms krabt een kat aan de deur omdat die wil aangeven dat die erdoor wil. Als een kat aan de tussendeur van de woning begint te krabben, betekent dit over het algemeen dat die naar de andere ruimte wil. Dit zal gepaard gaan met ervoor zitten en miauwen.

Als uw kat graag naar buiten wil, zal die voornamelijk krabben aan de binnenzijde van de buitendeur. Van nature leven katten in vrijheid en zijn ze graag buiten. Laat uw binnen kat maar eens naar buiten en u zult gezamenlijk genieten. Als u het niet vertrouwd of geen afgesloten omgeving heeft, raden wij aan een riempje om te doen.

4. De nagels zijn te lang.

Het krabben is één van de primaire levensbehoeften van een kat. De nagels van een kat groeien een leven lang door. Doormiddel van krabben verwijdert uw kat de oude nagelschede zodat een nieuwe nagel in gebruik genomen kan worden. Als uw kat aan de deur krabt uit pure nood om de nagels te onderhouden. Dan is het van belang om de kat hiervoor een betere plek te geven.

Krabmatten zijn de goedkoopste oplossing om de nagels te onderhouden. Vaak gemaakt van ruw karton en kan zo op meerdere plekken in de woning gelegd worden. Ook ideaal als u meerdere krabplekken door de woning wilt creëren.

U kunt ook kiezen voor een kleine krabpaal, voordeliger in prijs en een hoogte tot 100 cm. Het geeft uw kat de mogelijkheid om horizontaal te kunnen krabben. Waarbij het lichaam volledig gestrekt kan worden.

kat voelt zich opgesloten

5. Uw kat voelt zich opgesloten

Op het moment dat een kat zich opgesloten begint te voelen kan die heel onrustig worden. Het is ook één van de hoofdoorzaken waarom een kat spanning of stress ervaart. De kat kan dan heel eigenaardig en vervelend gedrag vertonen, zoals het krabben aan de deur.

Over het algemeen voelt een kat zich opgesloten als die weinig zicht over de omgeving heeft. Zorg er dus voor dat u een mooie krabpaal met mand bij het raam plaatst. Zodat uw poes lekker in de mand kan liggen terwijl die uit het raam kijkt.

Een kat ligt nou eenmaal graag zo hoog mogelijk. Zodat die zoveel mogelijk zicht heeft over de omgeving. Idealiter in de buurt van een raam zodat die naar buiten kan kijken. Met een grote krabpaal geeft u de kat extra leefruimte en de grotere modellen strekken tot ver de hoogte in. Als de kat zich opgesloten voelt, is dit de oplossing.

Uw kat het krabben aan de deur afleren!

Heeft uw kat het krabben aan de deur nog niet afgeleerd door de bovenstaande oplossingen? Dan zijn er nog een aantal dingen die we kunnen doen om dit af te leren.

Extra methodes om het krabben aan de deur af te leren:

 • Dubbelzijdig plakband
 • Schoonmaken van de deur
 • Knippen van de nagels
 • Krabpaal aanlokkelijker maken voor het krabben
 • Stimulerende speelgoed

6. Dubbelzijdig plakband op de deur

Katten krabben graag op ruwe plekken waar ze heerlijk met de nerf mee kunnen krabben. Dit vinden ze het prettigste om de nagels te verzorgen. Tegenstrijdige richtingen of plakkerige of gladde oppervlakken vermijden ze het liefste. Als uw kat maar niet ophoudt met het krabben aan de deur, dan plakt u hier dubbelzijdig plakband op. Doordat het oppervlakte plakkerig aanvoelt en vervelend is voor de kat. Leert die zich vanzelf aan om op een aangenamere plek te gaan krabben.

7. Schoonmaken van de deur

In de voetzooltjes van uw kat zitten verschillende geurzakjes die geurstoffen, oftewel feromonen produceren. Wanneer de kat aan uw deur krabt laten de voetzooltjes feromonen achter. Deze geur herkent uw kat en voelt als vertrouwd, het is de eigen geur. De geur van uw kat zijn territorium, waarmee die het plekje terugvindt waar die graag krabt. Maak de deur grondig schoon met verschillende middeltjes die u kan vinden. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw kat zich niet constant aangetrokken voelt tot de deur. Wanneer de kat op een andere locatie begint te krabben, zal de geur daar opstapelen. Uw kat heeft nu het krabben aan de deur afgeleerd.

8. Knippen van de nagels

Als u op korte termijn extra resultaat wilt boeken kan u de nagels zelf knippen. Dit versnelt het proces als uw kat geen goede plek in huis heeft om de nagels te onderhouden. Als u de nagels wilt blijven knippen dient u dit elke week te controleren. Dat kan een behoorlijke klus zijn. Daarnaast is uw kat er ook niet zo blij mee. Een kat is prima in staat om de eigen nagels te slijpen.

Heeft u het gevoel dat uw huis geen goede oplossing biedt voor het krabben? Dan raden wij aan een krabpaal te kopen. Het stevige sisal wat rondom de paal zit, biedt de perfecte plek voor een kat om de nagels te onderhouden.

9. Nodig uw kat uit om aan de krabpaal te krabben

Naast het reinigen van de deur kan je de krabpaal ook nog aantrekkelijker maken. Door de krabpaal te bewerken met kattenkruid of Catnip, wordt uw kat verliefd op de krabpaal. Kattenkruid of Catnip bevat een stof waar katten echt dol op zijn. Ze kunnen er niet bij weg blijven.

Wanneer u de krabpaal bewerkt met kattenkruid zal de kat direct naar de krabpaal toe komen. Hierdoor laat uw kat de eigen geur achter en herkent de plek als vertrouwt.

10. Stimulerend speelgoed

Een kat kan aan de deur krabben uit verveling. U gaat bijvoorbeeld midden in de nacht naar bed en laat uw kat alleen. Na een aantal uren slapen wordt uw kat wakker en verveelt zich. Hij begint aan uw slaapkamerdeur te krabben en u wordt hier weer eens wakker van.

Als de kat zich verveelt dan zal die om aandacht komen vragen. Dit kan ten koste gaan van je nachtrust en gezondheid. Gelukkig kan je de kat eenvoudig een stimulerend speeltje geven. Sterker nog, zorg ervoor dat er door het hele huis leuke speeltjes liggen. Speeltjes die goed kunnen rollen en rinkelen en geluid maken zijn het aantrekkelijkste.

Nu weet u waarom katten aan de deur krabben en hoe u dit eenvoudig kan oplossen en afleren!

One thought on "Zo voorkomt u dat de kat krabt aan deuren! 2022"

 1. Ron schreef:

  Leuke blog maar ik heb er echt van genoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *