Kattengedrag

Mijn kat krabt aan de bank, help me!

kat krabt aan bank

De kat krabt weer aan de bank en je vraagt je af of je wel een nieuw bankstel had moeten kopen. Door het krabben zijn de sporen duidelijk zichtbaar aan de zijkant van de bank.

Er gaan verschillende gedachtes door je heen. Moet ik boos worden omdat de bank beschadigd is door het krabben? Mist de kat iets in huis wat nodig is? Hoe kan ik de kat het krabben afleren? Hoe kan ik zorgen dat mijn bank niet beschadigd raakt?

Allereest is het goed om te weten dat de kat dit niet met opzet doet. Krabben is namelijk één van de eerste behoeftes van de kat. De kat zoekt simpelweg het beste object in huis om de nagels aan te krabben. In dit geval is het je bank die verkozen is. Hier leer je hoe je het krabben aan de bank kan afleren.

Waarom krabben katten aan de bank?

Een kat krabt met de nagels aan de bank omdat de nagels gezond, kort en scherp moeten zijn. De nagels van een kat groeien namelijk een leven lang. Door het krabben aan de bank onderhoudt je kat of poes de nagels. Wanneer de nagels te lang worden is je trouwe stadstijger minder wendbaar. De nagels worden gebruikt voor het jagen, maar ook voor het vastklemmen aan verschillende objecten.

Van oudsher leeft een kat wild in de natuur. In het wild gebruiken katsoorten de boomstammen om de nagels mee te onderhouden en aanscherpen. Het boomschors is lekker stevig en ruw, waardoor het perfect materiaal is om de nagels mee te slijpen.

Doordat de stam hoog is en rechtop staat kan de kat het lichaam volledig strekken. Hierdoor kunnen de spieren in het lichaam gerekt worden, waardoor de spieren soepel blijven. Het krabben aan de bank zorgt er dus ook voor dat je kat gezond en vitaal blijft.

Een kat krabt liever aan een krabpaal dan aan een bank.

De kat krabt dus aan de bank omdat dit het beste object in huis is om aan te krabben. Haal dus iets in huis waar je kat of poes liever aan krabt dan de bank. Een krabpaal is specifiek ontworpen om efficiënt en langdurig de nagels te kunnen krabben. Ondertussen weet je dat katten in het wild de nagels slijpen aan een boomstam omdat deze ruw, hoog en stevig is. De krabpaal is de kunstmatige boomstam van je trouwe viervoeter. Het is natuurlijk lastig om een boom in de woonkamer te planten, maar je kan wel heel eenvoudig een krabpaal plaatsen. Hiermee geef je de kat weer iets terug waar die vroeger in de natuur ook zo dol op was.

Waarom krabt een kat liever aan een krabpaal dan een bank?

Een krabpaal bestaat uit een hoge stam die is ingewikkeld met sisal. Sisal is een touw wat strak rondom de stam gespannen wordt, waardoor het één geheel vormt. Dit materiaal is een perfecte vervanging voor het ruwe schors van de boom. Het materiaal is stevig, extra ruw en ontworpen om de kat efficiënt de nagels te laten slijpen. Je trouwe viervoeter zal snel doorkrijgen dat het krabben aan de krabpaal effectiever is dan het krabben aan de bank.

Hiernaast kan je ook kiezen voor een krabpaal met mand, met hangmat, met huisje, plateaus of meerdere gecombineerd op één krabpaal. Hiermee geef je de kat niet alleen een plekje om te krabben, maar ook om zich terug te trekken. Doordat je de kat een eigen plekje geeft, zal die zich hier vaker bevinden. Hierdoor blijft de geur van de kat achter, waardoor het als vertrouwt voelt.

Waarom krabt mijn kat aan de bank in plaats van de krabpaal?

Je hebt een krabpaal aangeschaft en je merkt dat de kat nog steeds aan de bank krabt. De krabpaal is toch veel aanlokkelijker voor een kat om aan te krabben dan een bank? Dit gaat nog steeds op. Maak je geen zorgen. Alles heeft een duidelijke reden.

Aangezien de kat al voor een langere periode aan de bank krabt is het doordrongen met de geur van je lieve viervoeten. Het krabben wordt van nature ook gebruikt om het territorium af te bakenen. De kat krabt en laat zijn geur achter via de geurzakjes onder de pootjes. Door middel van de geur, kan de kat ruiken welke plekken vertrouwt zijn en het eigen territorium herkennen.

Dit is dan ook de reden waarom de kat constant terug komt om aan de bank te krabben. Maar hoe los je dit op? Lees verder.

Hoe laat ik de kat aan de krabpaal krabben in plaats van de bank?

Allereerst moet je de bank even goed in de was zetten. Hiermee zorg je ervoor dat de geur van de kat verdwijnt van het bankstel.  De feromonen uit de pootjes, die de geur verspreiden, zijn verwijderd. De kat herkent het bankstel niet meer als vertrouwd en zal minder snel geneigd zijn hier te gaan krabben.

Nu is het tijd om de kat te ontmoedigen om weer aan de bank te krabben. Zorg ervoor dat je de plek waar de kat vaak krabt bedekt met een glad oppervlakte. Hiervoor kan je folie gebruiken op een vuilniszak. Heb je dit allemaal niet dan kan je er ook een kleed overheen hangen. Zorg er dan wel voor dat de kat niet onder het kleedje kan komen om alsnog aan de bank te krabben.

Nu de bank niet meer aantrekkelijk is gaan we de krabpaal extra aantrekkelijk maken voor de kat. Koop kattenkruiden zoals catnip en spray dit over de krabpaal. Door middel van het kattenkruid voelt je kat zich aangetrokken tot de krabpaal. Het krabben kan beginnen, de geur wordt verspreid. De krabpaal wordt vanaf nu herkent als de vertrouwde plek om te krabben. Je bank blijft bespaart.

Maak meerdere krabplaatsen in je huis

In sommige gevallen krabt de kat op meer plaatsen in huis dan alleen de bank. In dit geval is het aan te raden om meerdere krabplaatsen in huis te maken. Ik zie je al denken, moet ik meerdere krabpalen kopen? Wat duur. Gelukkig is er een goedkopere oplossing om in je huis extra krabplaatsen te maken.

Je kan namelijk gewoon een aantal krabplanken en krabmatten door je woning heen zetten. Krabplanken nemen een stuk minder ruimte in en zijn al verkrijgbaar vanaf €6,99.

Herhaal hier het bovenstaande proces. De plek waar de kat vaak krabt grondig schoonmaken en catnip of andere kattenkruiden op de krabplank of krabmat sprayen. Hiernaast heb je natuurlijk ook krabplanken waar de catnip al in verwerkt zit. Dit is wel zo handig, mocht je snel klaar willen zijn.

Krabt een kat aan de bank door stress?

Ja, een kat kan extra aan de bank gaan krabben doordat die veel stress ervaart. In dit geval is het van belang om de stress weg te nemen. Als een kat gestraft wordt omdat die aan de bank krabt, dan zal die hierdoor nog meer stress ervaren. De kat is niet goed in staat om te snappen dat het krabben de reden voor de straf is. Hierdoor zal het gedrag niet afnemen, maar juist toenemen. We raden dus af om de kat te straffen voor het krabben aan de bank.

Wanneer de kat niet voldoende beweging krijgt, kunnen de stresslevels ook toenemen. Zorg er dus voor dat je poes of kat altijd voldoende bewegingsruimte heeft. Hierbij is het vereist dat de kat een plek heeft om het lichaam volledig te kunnen strekken. Als je dus niet wilt dat de kat aan uw bank gaat krabben, raden wij aan een krabpaal te kopen en de stappen hier te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *